У розвідки США дві гіпотези походження коронавірусу. Байден заявив, що джерело все ж знайдуть

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Американська розвідка дійшла висновку, що COVID-19, імовірно, не був розроблений як біологічна зброя і поширився від тварини або внаслідок лабораторного інциденту.

Офіс директора Національної розвідки США оприлюднив звіт, в якому вказав ці дві гіпотези.

У звіті зазначено, що єдиної версії походження вірусу немає, але більшість агентств розвідки схиляються до думки, що коронавірус не був генетично модифікований людиною. При цьому у звіті вказано, що дані про найперші випадки зараження можуть змінити оцінку гіпотез.

Повного доступу до даних «нульового пацієнта» у фахівців досі немає. Китай приховує їх і перешкоджає розслідуванню.

Президент США Джо Байден у своїй заяві пообіцяв, що істина рано чи пізно буде встановлена.

«Наші зусилля щодо розуміння витоків цієї пандемії не припиняться. Ми зробимо все можливе, щоб відстежити походження спалаху, який призвів до такого болю і смертей у всьому світі, щоб ми могли вжити всіх необхідних заходів обережності та щоб це не повторилося», — сказано в заяві.

Байден додав, що США і союзники не припинять шукати відповіді та йтимуть до кінця.

Посольство Китаю у США назвало доповідь розвідки США непереконливою.

«Доповідь, сфабрикована розвідтовариством США, науково непереконлива. Зʼясування походження є справою науки, цим повинні та можуть займатися тільки вчені, а не експерти з розвідки», — заявили у відомстві.

  • Китай відмовився брати участь у запропонованому Всесвітньою організацією охорони здоровʼя (ВООЗ) другому етапі розслідування походження COVID-19. Пекін вважає, що формулювання плану розслідування ВООЗ «ігнорують здоровий глузд і кидають виклик науці».
  • Походження вірусу SARS-CoV-2 досі залишається спірним. ВООЗ планувала перевірити лабораторії в Ухані, поруч з якими, імовірно, були зареєстровані перші випадки зараження коронавірусом. Китай заперечує розробку COVID-19, а в Уханьському інституті вірусології стверджують, що вірус виник природним шляхом.
  • Вважається, що коронавірус уперше зʼявився на гуртовому ринку в місті Ухань у кінці 2019 року. Журналісти назвали першу людину з підтвердженим коронавірусом — це жінка, яка продавала креветки на ринку морепродуктів «Хуанань». 23 січня 2020 року Ухань став першим у світі містом, яке повністю ізолювали через спалах коронавірусу.