Генерал США Маккензі розповів деталі атаки терористів біля аеропорту Кабулу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Голова Центрального командування США генерал Френк Маккензі виступив із брифінгом, на якому розповів деталі атаки терористів біля воріт міжнародного аеропорту Кабулу, у якому триває евакуація людей з Афганістану.

Про це повідомляють CNN і BBC.

За словами генерала, групу людей і військових біля воріт аеропорту атакували двоє терористів-смертників, після чого інші бойовики відкрили вогонь. США перевіряють, хто саме стоїть за атакою, і мають намір «покарати винних». Відповідальність на себе вже взяла «Ісламська держава», яка воює і проти «Талібану».

Говорячи про жертви, Маккензі з посиланням на дані афганських посадовців заявив про понад 60 убитих і щонайменше 140 поранених.

Маккензі зазначив, що американські сили підтримують тісний контакт із талібами з питання подальшого контролю периметра аеропорту, оскільки очікують нових нападів. Імовірність атак украй велика — вони майже неминучі. При цьому він додав, що таліби вже запобігли кільком атакам. «Талібан» контролюватиме безпеку за межами воріт.

Розвідка очікує нападів терористів-смертників на автомобілях або ракетних атак. Також є факти того, що бойовики стріляють по літаках, що злітають, але загрози поки немає — американські військові вважають, що у них немає переносних зенітно-ракетних комплексів.

Пентагон поки не вважає, що для контролю безпеки аеропорту потрібні додаткові війська — вистачає і тієї тисячі бійців, які вже тримають контроль. Їм допомагають дрони та інші повітряні системи для відстеження ситуації навколо.

Генерал заявив, що в Афганістані зараз залишаються близько тисячі американців, яким необхідна евакуація. У самому аеропорту на рейси очікують 5 тисяч людей. На сьогодні з країни вивезено 104 тисячі мирних жителів, з нихі 66 тисяч силами американців і 37 тисяч союзниками по НАТО.

США продовжать евакуацію, незважаючи на загрози.

  • 26 серпня біля воріт і стін аеропорту, де на евакуацію очікують тисячі афганців, пролунали два вибухи. Загинули цивільні афганці, які намагаються залишити країну і збираються біля стін аеропорту, а також 11 американських морських піхотинців і один медик ВМС США. Ще 15 бійців США отримали поранення.
  • У Кабулі тим часом чутні вибухи. Місцеві журналісти та ЗМІ повідомили про щонайменше шість вибухів після зазначених терактів. Один з них стався біля аеропорту, інші — на околиці Кабулу.
  • На території Афганістану досі залишаються приблизно 90 громадян України, над евакуацією яких працюють дипломати.