Підступи до аеропорту Кабулу заполонили тисячі афганців. Загинули ще 7 осіб

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Підступи до міжнародного аеропорту Кабулу заполонили десятки тисяч афганців, які намагаються покинути Афганістан через захоплення країни бойовиками руху «Талібан». Навколо аеропорту хаос — люди лізуть на стіни і створюють тисняви.

Про це повідомляють «Радіо Свобода» і ВВС.

Бойовики «Талібану» у спробах зупинити натовп стріляють в повітря. Британські військові, задіяні в охороні периметра з військовими США, заявили, що біля воріт аеропорту сьогодні, 22 серпня, загинули щонайменше 7 людей. Точні причини їхньої смерті невідомі.

У той же час представник НАТО заявив, що за останній тиждень в аеропорту Кабулу і навколо нього загинули щонайменше 20 осіб. В основному вони стали жертвами тисняви і стрілянини.

Зараз охорону аеропорту забезпечують сили США і Британії. Саме вони стримують людей, поки військові та цивільні літаки евакуюють тих, хто вже там перебуває.

Радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що за попередню добу з Кабулу рейсами літаків США вилетіли 3 900 осіб. З початку евакуації американські літаки вивезли з країни 17 000 осіб.

Міністерство оборони Великої Британії заявило, що з 13 серпня рейсами з Афганістану евакуювали майже 4 000 осіб.

Велика Британія, Сполучені Штати та інші країни намагаються розширити зусилля з евакуації людей. Сьогодні премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що збере лідерів G7 для термінових переговорів. Вони заплановані на 31 серпня.

  • Аеропорт Кабулу сьогодні закрили на 48 годин, щоб вивезти людей, які чекають черги всередині.
  • 22 серпня український військово-транспортний літак Іл-76МД Повітряних сил ЗСУевакуював з Кабулу 83 людини, серед яких був 31 українець. Перед цим, 16 серпня, Україна евакуювала 71 громадянина Нідерландів, Хорватії, Білорусі, Афганістану і вісім українців. Евакуації очікують понад 150 українців і членів їхніх сімей.