У Новій Зеландії вперше виявили штам «Дельта». Ним інфіковані семеро людей

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Нова Зеландія ввела жорсткий триденний локдаун у всій країні через те, що вперше за пів року у країні виявили хворого на коронавірус. До того ж підтвердилося, що пацієнт інфікований саме штамом «Дельта».

Про це повідомляє СNN.

У 58-річного чоловіка з міста Окленд коронавірус виявили ще 12 серпня, але хворий встиг побувати у 23 місцях. Відтак Окленд буде на карантині тиждень, а решта країни — три дні.

У Новій Зеландії оголосили максимальний — четвертий — рівень обмежень. Люди зможуть залишати свої будинки тільки для походу в магазин, аптеку, поліклініку або для занять спортом. Школи та більшість підприємств в країні закриті.

За добу у країні виявили ще шість випадків зараження штамом «Дельта».

Цей варіант коронавірусу має агресивніший та швидший перебіг, ніж попередні штами: на другий-третій день після госпіталізації у пацієнтів різко знижується сатурація, тому вони не можуть самостійно дихати та потребують реанімації. Вік важких хворих — від 30 до 40 років.

За даними департаменту громадського здоровʼя Англії, штам «Дельта» в 1,6 раза заразніший, ніж «Альфа», у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та в 1,45 раза частіше — до реанімації.

Новій Зеландії вдалося ліквідувати вірус усередині країни, її міжнародні кордони залишаються закритими ще протягом щонайменше 6 місяців. Однак у країні дещо повільно розгортається кампанія з вакцинації: тільки 18,7% людей повністю вакциновані, 33% отримали одну дозу (для порівняння: у Канаді цей показник становить 64,1%).

  • Нова Зеландія вважається однією з найуспішніших країн у світі щодо боротьби з пандемією. У країні зареєстрували 26 смертей при чисельності населення трохи менше ніж пʼять мільйонів людей — цього досягли насамперед завдяки суворому прикордонному контролю та ізоляції населення. Глава уряду Ардерн заявляла, що пріоритетом є вакцинація населення до кінця 2021 року. Окрім цього, Нова Зеландія з початку наступного року перейде на нову індивідуальну модель поїздок, яка буде заснована на оцінці ризиків.