Через хаос в аеропорту німецький борт зміг вивезти з Кабулу тільки сімох людей

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Літак Військово-повітряних сил Німеччини зміг вивезти з аеропорту Кабулу тільки сімох людей після того, як упродовж кількох годин йому не давали дозвіл на посадку.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства закордонних справ ФРН.

«Ми можемо підтвердити, що вночі з Кабулу були евакуйовані сім осіб. Через хаотичну обстановку, регулярні перестрілки на пропускному пункті та за відсутності захисту військовим Бундесверу не вдалося забезпечити допуск в аеропорт інших німецьких громадян та осіб, які були у списках на евакуацію», — розповіли в німецькому МЗС.

Відомство пояснило, що взяти на борт військового судна інших людей, які були в цивільній частині аеропорту теж не змогли, оскільки цього не дозволила служба безпеки.

Маючи обмежений час для перебування в аеропорту, літак взяв на борт тільки тих німців, які вже були на місці. Військові не встигли забезпечити коридор для проходу інших пасажирів.

Напередодні два військові літаки, направлені Чехією для евакуації громадян країни з Афганістану, не змогли приземлитися в аеропорту Кабулу через натовпи людей на злітно-посадковій смузі. З тієї ж причини німецькому військовому літаку, який довго кружляв над Кабулом, довелося летіти на дозаправку в Узбекистан.

  • 15 серпня бойовики руху «Талібан» увійшли в Кабул і заявили, що взяли владу у країні. Бойовики взяли під контроль понад 90% територій. Частина уряду і на той час ще президент Ашраф Гані втекли з країни. «Талібан» очікує повної передачі влади і готується оголосити про створення Ісламського Емірату Афганістан — так називалася країна 20 років тому під правлінням «Талібану», поваленого військами США у 2001 році.
  • З Кабулу і країни хлинув потік біженців. У столиці триває масова евакуація дипломатів і громадян інших країн. Також літаками евакуюють афганців, які співпрацювали зі США і союзниками, але хаос в аеропорту призводить до жертв.
  • 16 серпня в тисняві та при падінні з літака загинули щонайменше 7 людей. Ще двох афганців застрелили американські бійці. Військові підкреслили, що вбиті першими відкрили вогонь. Чи були вони талібами — невідомо.
  • Американська компанія Maxar опублікувала супутникові знімки аеропорту Кабулу під час штурму біженцями.