Молдова змінила правила вʼїзду в країну через поширення COVID-19

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

У Молдові з понеділка, 16 серпня, почали діяти нові правила вʼїзду в країну через поширення коронавірусу.

Відтепер на кордоні потрібно предʼявити або сертифікат про повний курс вакцинації, або негативний ПЛР-тест на коронавірус, або довідку про те, що прибулий перехворів на коронавірус протягом останніх шести місяців, пише Newsmaker.

Ті, у кого немає цих документів, повинні дотримуватися 14-денного карантину.

Це не стосується дітей до 12 років та учнів до 18 років, які їдуть на навчання чи лікування.

Хто вже провів сім днів у карантині і не захворів на коронавірус, може здати ПЛР-тест або антиген-тест на COVID-19 і, якщо він негативний, вийти із самоізоляції.

Також з 16 серпня в аеропорт Кишинева не мають права заходити люди, які супроводжують мандрівників.

Крім того, в Молдові почали діяти нові правила відвідування ресторанів і барів, театрів, музеїв, кінотеатрів, бібліотек, розважальних місць, фітнес-центрів басейнів — заповненість тільки 50% людей від максимальної місткості приміщення, і не більше 250 осіб.

  • Восени Україна очікує поширення штаму «Дельта», оскільки він зараз домінує у 19 країнах Європи. Уранці 28 липня стало відомо, що в Києві помер перший пацієнт, у якого діагностували саме цей штам вірусу. Цей варіант коронавірусу має агресивніший та швидший перебіг, ніж попередні штами: на другий-третій день після госпіталізації у пацієнтів різко знижується сатурація, тому вони не можуть самостійно дихати та потребують перебування в реанімації. Вік важких хворих — від 30 до 40 років.
  • За даними департаменту громадського здоровʼя Англії, штам «Дельта» в 1,6 раза заразніший, ніж «Альфа», у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та в 1,45 раза частіше — до реанімації.