«Колективний імунітет до COVID-19 неможливий». В Оксфордському університеті назвали причину

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Вакцини від коронавірусу можуть «загальмувати» інфікування, але повністю зупинити COVID-19 неможливо. Тому колективний імунітет є «міфічним».

Про це заявив директор Oxford Vaccine Group, професор Ендрю Поллард, повідомляє Evening Standart.

«Я думаю, що з цим варіантом «Дельта» ми перебуваємо в ситуації, коли колективний імунітет неможливий, тому що він [коронавірус] досі заражає вакцинованих людей», — сказав він.

На думку професора, кампанія з вакцинації від коронавірусу не повинна будуватися навколо ідеї досягнення колективного імунітету.

«Ми точно знаємо, що цей варіант «Дельта», як і раніше, буде інфікувати людей, які були вакциновані, і це справді означає, що кожен, хто все ще не вакцинувався, будь-якої миті може заразитися вірусом», — додав Поллард.

Також науковець вважає, що може зʼявитися такий штам коронавірусу, який, імовірно, краще передаватиметься саме серед вакцинованих людей.

«Це ще одна причина не будувати програму з вакцинації довкола колективного імунітету», — наголосив професор.

  • Восени Україна очікує поширення варіанту «Дельта», оскільки він зараз домінує у 19 країнах Європи. Уранці 28 липня стало відомо, що в Києві помер перший пацієнт, у якого діагностували саме цей ваірант вірусу. Наразі в Україні підтвердили 147 випадків зараження «Дельтою».
  • Цей варіант коронавірусу має агресивніший та швидший перебіг, ніж попередні: на другий-третій день після госпіталізації у пацієнтів різко знижується сатурація, тому вони не можуть самостійно дихати та потребують перебування в реанімації. Вік важких хворих — від 30 до 40 років.
  • Компанія Pfizer заявила, що після щеплення третьою дозою її вакцини проти коронавірусу Pfizer-BioNTech рівень антитіл проти варіанту «Дельта» у п’ять разів вищий, ніж після другої дози.