У Білорусі ліквідували ПЕН-центр, очолюваний нобелівською лауреаткою Алексієвич. В організації назвали рішення «політичним замовленням»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Верховний суд Білорусі ліквідував Білоруський ПЕН-центр, яким керувала нобелівська лауреатка, письменниця Світлана Алексієвич.

Як повідомляється в Telegram-каналі центру, відповідне рішення ухвалили за позовом білоруської влади.

«За результатами другого судового засідання щодо організації Білоруський ПЕН-центр був ліквідований», — йдеться в повідомленні.

У ПЕН-центрі — міжнародному об’єднанні літераторів, яке бореться за свободу слова та права людини, — назвали рішення «політичним замовленням на зачистку громадського сектору».

«Ми чуємо від державних ЗМІ прямо сформульовані погрози «пустити під ніж» тих, хто проти; відкрито сформульована позиція «іноді не відповідає закону»; і без судового розгляду та розслідування 185 неурядових організацій звинуватили в деструктивності їхньої структури, «яка становить потенційну загрозу національній безпеці», — заявили в організації.

Окрім цього, у ПЕН-центрі наголосили, що позивачі та судді є виконавцями наказу про «зачистку».

«Наша, так би мовити, провина полягає у нашій незгоді з репресіями, з насильством, у захисті свободи слова та ідеалів гуманізму. І якщо це наша провина — нам не соромно. Ми пишаємося своєю роботою, своїми друзями, партнерами, волонтерами», — додали в організації.

Раніше зі шкільної програми в Білорусі прибрали твори Алексієвич. Білоруським ПЕН-центром письменниця керувала з 2019 року. Сам центр був створений у 1989 році і прийнятий до міжнародного ПЕН-клубу.

  • У Білорусі з 9 серпня 2020 року тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні та затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 18 серпня у штабі кандидатки у президенти Світлани Тихановської сформували склад Координаційної ради, яка мала займатися процесом передачі влади. До неї увійшла й Алексієвич.
  • Восени 2020 року Алексієвич виїхала з Білорусі. Вона заявила, що не повернеться туди до відставки Олександра Лукашенка.