Опозиціонерка і нобелівська лауреатка Алексієвич відмовилася повертатися до Білорусі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Опозиціонерка і нобелівська лауреатка Алексієвич відмовилася повертатися до Білорусі

Wikipedia / Sergento

Член Координаційної ради з передачі влади в Білорусі та лауреатка Нобелівської премії Світлана Алексієвич не повернеться в Білорусь до відставки Олександра Лукашенка.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Наразі лауреатка Нобелівської премії з літератури живе у Берліні, куди приїхала у вересні з офіційною метою лікування. Алексієвич зазначила в інтервʼю, що в західних країнах «не розуміють, що відбувається в Білорусі».

На її думку, в Білорусі триває гібридна громадянська війна, в якій прихильники Лукашенка беруть участь проти іншої половини населення. Алексієвич додала, що світ мовчить, поки «маленька горда країна бореться з шаленим вбивцею».

Алексієвич вважає, що запроваджених ЄС санкцій недостатньо, бо Лукашенко і так заборонив високопосадовцям виїжджати з Білорусі. Вона вважає, що Захід міг би виключити країну з міжнародної банківської системи, ввести санкції проти нафтової промисловості. «Це мало б тяжкі наслідки для економіки. Проти протестів, які б відбулися потім, Лукашенко був би безсилий», — зазначила письменниця.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні та затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 18 серпня у штабі кандидатки в президенти Світлани Тихановської сформували склад Координаційної ради, яка має займатися процесом передачі влади. До неї увійшла й Алексієвич.
  • Алексієвич вранці в понеділок, 28 вересня, вилетіла до Німеччини.