Білоруська опозиціонерка і нобелівська лауреатка Алексієвич вилетіла до Німеччини на лікування

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Білоруська опозиціонерка і нобелівська лауреатка Алексієвич вилетіла до Німеччини на лікування

Wikipedia / Sergento

Нобелівська лауреатка і член президії Координаційної ради Білорусі Світлана Алексієвич вранці в понеділок, 28 вересня, вилетіла до Німеччини.

Про це повідомила помічниця письменниці Тетяна Тюріна, пише Tut.by.

«Вона полетіла у своїх особистих справах. У неї заплановані зустрічі, книжковий ярмарок у Швеції, на Сицилії їй вручатимуть нагороду», — розповіла помічниця Алексієвич.

«Коли повернеться? Усе залежить від того, як тут будуть розвиватися події та від її самопочуття», — зазначила Тюріна.

Пізніше у пресслужбі Координаційної ради у коментарі ТАСС повідомили, що письменниця вилетіла саме на лікування, й уточнили, що відʼїзд до Німеччини планувався давно, але переносився через пандемію і коронавірусні обмеження в ЄС.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні та затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 18 серпня у штабі Тихановської сформували склад Координаційної ради, яка має займатися процесом передачі влади.
  • 25 серпня Конституційний суд Білорусі назвав Координаційну раду опозиції «неконституційною». Усіх членів її президії затримали або видворили з країни. На свободі та в Білорусі залишалася лише нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич. 18 вересня на волю також вийшов член страйккому МТЗ Сергій Дилевський.
  • 23 вересня Лукашенко влаштував собі «інавгурацію», про яку нікому не повідомили. Після цього низка країн заявили, що не визнають ані результатів президентських виборів у Білорусі, ані Лукашенка на посаді президента.