У ЄС заявили, що знімуть санкції проти Білорусі лише після припинення всіх репресій та звільнення політв’язнів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Європейському Союзі заявили, що скасують санкції проти Білорусі лише після того, як режим припинить репресії.

Про це йдеться у заяві верховного представника ЄС Жозепа Борреля до першої річниці сфальсифікованих Олександром Лукашенком виборів.

Боррель нагадує, що протягом року після виборів режим Лукашенка знищував власне суспільство, далі розриваючи зв’язок із білоруським народом. Він підкреслив, що навіть через рік запит суспільства на проведення чесних виборів не був виконаний.

«Єдиний спосіб припинити політичну кризу — це всебічний національний діалог. Скасування санкцій ЄС стане можливим тільки тоді, коли влада Білорусі повністю дотримуватиметься принципів демократії і верховенства права, поважатиме зобовʼязання з прав людини і припинить всі репресії», — повідомив він.

Також Боррель закликав випустити із в’язниць близько 600 політичних в’язнів.

  • З початку серпня 2020 року громадяни Білорусі протестували проти переобрання президентом Лукашенка. Активні протести тривали з 9 до 11 серпня, коли силовики затримали найбільше людей. Багато з них були побиті та отримали покарання за рішенням суду. Понад 400 людей вже засуджені. 290 осіб у Білорусі визнані політичними вʼязнями.