З Токіо вислали білоруських тренерів, які причетні до інциденту з атлеткою Тимановською

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Двох членів олімпійської збірної Білорусі позбавили акредитації через причетність до спроби вивезти на батьківщину білоруську легкоатлетку Христину Тимановську.

Йдеться про тренерів Артура Шимака та Юрія Мойсевича, повідомляє Міжнародний олімпійський комітет (МОК).

Вони вже покинули олімпійське містечко, але МОК «надасть їм можливість висловитися».

Національний олімпійський комітет Білорусі підтверджує цю інформацію, і найближчим часом тренери повернуться до Мінська. Разом з тим, вони залишають за собою право оскаржити рішення МОК.

  • 1 серпня стало відомо, що з олімпійського Токіо намагаються вивезти білоруську спортсменку Христину Тимановську через критику на адресу штабу своєї команди. Напередодні вона заявила, що 29 липня їй довелося взяти участь в естафеті на 400 метрів без попередження з боку керівництва команди. Спринтерка сказала, що її виключили з команди, бо вона «розповіла у своєму Instagram про халатність тренерів».
  • Тимановська мала 2 серпня взяти участь у забігу на 200 метрів серед жінок. Однак 1 серпня тренерський штаб прийшов до неї в кімнату і наказав зібрати речі, перш ніж її відвезуть в аеропорт. У аеропорту жінка звернулася по допомогу до поліцейських. Тимановська заявила, що боїться повертатися в Білорусь. В аеропорту її охороняла японська поліція, а 2 серпня Тимановську відвезли в посольство Польщі, де запропонували візу та продовження спортивної карʼєри.
  • 5 серпня вона прилетіла до Польщі. З міркувань безпеки Тимановська з Токіо вилетіла до Австрії (над Білоруссю не пролітали), а звідти вже до Варшави.