В Україні підтвердили понад 140 випадків штаму «Дельта»

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

В Україні підтвердили 147 випадків захворювання на штам коронавірусу «Дельта».

Про це в ефірі «Українського радіо» розповів головний санітарний лікар Ігор Кузін.

«Кілька тижнів тому ми говорили про 17 випадків. Зараз офіційно підтверджених 147 випадків на рівні країни. Тобто штам перебуває на території України та поширюється», — розповів санлікар.

За його словами, найбільше штам поширюється у Волинській, Одеській, Тернопільській областях, у Чернівцях і Києві. При цьому хворі частіше потребують госпіталізації.

«Але є і позитивні моменти: вакцинація захищає від «Дельти». Є поодинокі повідомлення про зниження ефективності вакцини, але це зниження не є суттєвим. Навіть при спалаху «Дельти» в різних країнах вакциновані люди не потрапляли в лікарні, і країнам з належним рівнем вакцинації вдалося уникнути такого навантаження на систему охорони здоровʼя», — наголосив Кузін.

Водночас він зазначив, що в Україні ще не зафіксовано випадків захворювання на бразильський штам «Гама», який практично нічим не відрізняється від «Дельти».

Восени Україна очікує поширення штаму «Дельта», оскільки він зараз домінує у 19 країнах Європи. Уранці 28 липня стало відомо, що в Києві помер перший пацієнт, у якого діагностували саме цей штам вірусу.

Цей варіант коронавірусу має агресивніший та швидший перебіг, ніж попередні штами: на другий-третій день після госпіталізації у пацієнтів різко знижується сатурація, тому вони не можуть самостійно дихати та потребують перебування в реанімації. Вік важких хворих — від 30 до 40 років.

  • Всесвітня організація охорони здоров’я визнала штам коронавірусу «Дельта» більш заразним, а вперше його виявили в Індії. Цей штам зараз домінує серед хворих у Росії.
  • За даними департаменту громадського здоровʼя Англії, штам «Дельта» в 1,6 раза заразніший, ніж «Альфа», у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 раза частіше — до реанімації.