У Путіна заявили, що паспортизація жителів ОРДЛО не передбачає приєднання територій до Росії

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
У Путіна заявили, що паспортизація жителів ОРДЛО не передбачає приєднання територій до Росії

Пресслужба Кремля

Заступник голови Адміністрації президента Росії Дмитро Козак заявив, що російську паспортизацію українців на окупованих територіях Донбасу не можна розцінювати як «плани РФ приєднати ці території». Такі дії Кремль називає «гуманітарним заходом».

Про це він заявив в інтервʼю Politique Internationale, яке опублікували на сайті посольства РФ у Франції.

За його словами, близько 470 тисяч жителів окупованого Донбасу отримали російський паспорт.

«Рішення про спрощений порядок видачі паспортів ухвалили виключно як гуманітарний захід після того, як була введена блокада Донбасу і його жителі були обмежені в своїх громадянських правах. Рішення про видачу паспортів не може розглядатися як інструмент або ознаки подальшого включення «ДНР» та «ЛНР» до складу Росії», — зазначив Козак.

Він наголосив, що необхідність у паспортизації зникне, як тільки «ситуація на Донбасі буде врегульована».

Крім того, Козак додав, що плани України щодо вступу в НАТО або Європейський Союз є виключно її суверенним правом.

«За нашими оцінками, навряд чи Україна до них приєднається в найближчому майбутньому. В які альянси вступати — це виняткове суверенне право України. Незалежно від того, вигідно це чи невигідно Росії», — зазначив Козак.

  • 24 червня президент Зеленський в інтервʼю заявив, що Росія не дотримується Мінських домовленостей, видаючи населенню ОРДЛО російські паспорти. Він зазначив, що паспорти вже отримали до 400 тисяч людей.
  • Зеленський допускає можливість винесення на референдум питання про повернення Донбасу, якщо конфлікт на сході України не вдасться врегулювати через «нормандський формат». Він вважає, що Україна може повністю розірвати відносини з окупованими територіями тільки, якщо так вирішить народ.