В Україні почалася реєстрація колекторських компаній

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Україні з 14 липня набув чинності закон про регулювання роботи колекторів (№ 1349-IX), який дав старт реєстрації колекторських компаній.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку.

Нацбанк почав приймати документи від компаній і фірм для включення їх до Реєстру колекторів. Усі компанії, як зі статусом фінансової установи, так і без нього, які вже працюють на ринку, повинні протягом місяця (до 13 серпня) подати в НБУ документи.

Із переліком документів можна ознайомитися тут. В НБУ зазначають, що різні категорії заявників заповнюють різні електронні форми.

  • 12 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон № 1349-ІХ про захист споживачів від колекторів при врегулюванні простроченої заборгованості, за який парламент проголосував 19 березня.
  • Закон вводить чіткі правила поведінки як для кредиторів, так і для колекторів, а також встановлює вимоги до кредитодавця і колекторських компаній. Нацбанк уповноважений контролювати дотримання банками, фінустановами і колекторськими компаніями законодавства про захист прав споживачів.
  • 7 квітня Зеленський підписав закон про посилення відповідальності для колекторів і заборону їм спілкуватися з боржниками частіше, ніж двічі на добу.