Євросоюз погрожує Білорусі новими санкціями за потік мігрантів у Литву і Польщу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що ЄС розглядає нові санкцій проти Білорусі за створення міграційної кризи на кордонах Литви та Польщі.

Про це повідомляє «Європейська правда».

«Ми уважно стежимо за ситуацією на литовсько-білоруському кордоні та повідомленнями про те, що режим [Олександра Лукашенка] направляє мігрантів також до польського кордону [...]. Ми вже вжили низку обмежувальних заходів і ми готові розглянути подальші заходи у відповідь на цю поведінку. Використовувати мігрантів як зброю, підштовхуючи їх до кордонів, неприйнятно», — сказав Боррель.

  • На початку липня в Литві оголосили надзвичайну ситуацію через наплив нелегальних мігрантів, яких безперешкодно пропускає сусідня Білорусь. Серед затриманих на кордоні з Білоруссю переважно нелегали з Іраку. Також затримані громадяни Ірану, Сирії, Білорусі, Росії, Гвінеї, Туреччини, Шрі-Ланки та інших країн. Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко пояснив міграційну кризу тим, що Білорусь не має коштів, щоб утримувати мігрантів.
  • Пізніше Лукашенко заявив, що його країна більше не заважатиме мігрантам перетинати західні кордони — цим він, по суті, відповів на санкції. В ЄС Лукашенка за це засудили.
  • Напередодні дві великі групи мігрантів затримали на кордоні з Польщею. У ЄС відкрито заявили, що режим Лукашенка організував потоки мігрантів, щоб помститися за санкції.
  • Єврокомісія надасть Литві €10 мільйонів для реагування на наплив мігрантів. Країна вже будує загородження на кордоні.