Не так зрозуміли: у білоруському уряді пояснили слова Лукашенка про закриття кордону з Україною

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Не так зрозуміли: у білоруському уряді пояснили слова Лукашенка про закриття кордону з Україною

Мусиенко Владислав / УНИАН

В уряді Білорусі заявили, що слова самопроголошеного президента Олександра Лукашенка про закриття кордону з Україною означали посилення контролю за контрабандою.

Про це повідомив в інтерв’ю російським ЗМІ міністр закордонних справ Володимир Макей.

Він підкреслив, що для туристів та звичайних громадян України кордон із Білоруссю лишається відкритим.

«Те, що було сказано, що ми закриваємо кордон, означає, що з урахуванням тих подій, які мали місце в останні дні (а тут від фактів нема куди дітися), я маю на увазі те, що було показано по телебаченню останнім часом, зі зброєю, з організацією терористичних актів, анархістами і так далі, все це змушує нас пильніше дивитися на охорону наших кордонів. Тому закриття кордонів не означає, що існують якісь перешкоди для бізнесу, для туризму або для переміщення звичайних громадян. Але те, що стосується протидії організованій злочинності, спроб організувати тут терористичні акти, — тут ми будемо вживати найжорсткіших заходів», — розповів Макей.

  • Нагадаємо, що 2 липня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що на території країни розкрили «сплячі терористичні осередки» та «загони самооборони», до яких причетні Німеччина, США, Україна, Польща і Литва. За його словами, з України надходить «величезна кількість зброї». Відтак він доручив прикордонникам повністю перекрити кордон.
  • Попри заяви Лукашенка, у Державній прикордонній службі повідомили, що наразі не спостерігають жодних суттєвих змін на кордоні з Білоруссю. А щодо зброї, то українські прикордонники повідомили, що за перше півріччя поточного року затримали на кордоні з Білоруссю 27 одиниць зброї, при цьому жодної вогнепальної. За даними ДПСУ, відповідні показники білоруської сторони на суміжній ділянці кордону ще нижчі.