Рада ухвалила закон про корінні народи, внісши кримських татар до переліку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада проголосувала за закон № 5506 «Про корінні народи України». Документ за основу підтримав 331 депутат, а в цілому — 325.

Закон визначає поняття «корінного народу» і законодавчо закріплює цей статус за кримськими татарами, караїмами, кримчаками, тобто народами, які сформувалися на території Криму.

Закон передбачає, що держава повинна сприяти представництву корінних народів в органах влади, а також гарантувати їх захист від актів геноциду, примусу або насильства. Документ також визначає гарантії правового захисту від будь-яких дій, спрямованих на позбавлення ознак етнічної приналежності та культурних цінностей, примусову асиміляцію або розпалювання ненависті проти зазначених народів.

Закон гарантує культурні, освітні, мовні та інформаційні права корінних народів для їхнього сталого розвитку.

Більшість норм закону набуде чинності з дня його опублікування, крім ч. 3 ст. 7. Вона почне діяти після деокупації Криму та повернення півострова під юрисдикцію України. Ця частина статті дає право корінним народам направляти частину доходів, отриманих в бюджет від користування природними ресурсами Криму, на свої потреби.

  • Кримські татари — тюркський народ, який сформувався на території Кримського півострова. Проживають переважно на півдні України та в Туреччині. Загальна кількість — від 500 тисяч до мільйона людей.
  • Кримчаки — спільнота єврейського населення, яка розмовляє кримськотатарською мовою і проживає переважно у Криму. Сповідують юдаїзм. Загальна кількість — від 1,5 до 2,5 тисячі людей.
  • Караїми — тюркський народ, який сформувався на території Криму. Має власну мову та навіть релігію — різновид юдаїзму. Проживають переважно в Україні, але загальна кількість народності дуже невелика — близько двох тисяч людей.
  • Раніше президент Росії Путін розкритикував цей закон через відсутність у ньому пункту про росіян. Він знову заявив, що українці та росіяни — це один народ.
  • Президент Зеленський відповів, що якби українці та росіяни були одним народом, то в Москві, найімовірніше, ходили б гривні, а над Державною думою майорів би жовто-блакитний прапор.