Євросоюз і США привітали запуск Радою судової реформи. Зеленський чекає якнайшвидшого підписання закону

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Євросоюзі та США привітали ухвалення Верховною Радою законопроєкту № 3711-д, який запускає судову реформу і стосується відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас заявив, що ЄС готовий призначити незалежних експертів для вибору членів ВККС.

«Вітаємо ухвалення реформи Вищої кваліфікаційної комісії суддів, сподіваємось побачити остаточний текст законопроєкту 3711 відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії», — написав він у Twitter, додавши, що Україні потрібно реформувати й Вищу раду правосуддя.

Посольство США в Україні у своїй заяві теж зазначило, що чекає на остаточний текст документа відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії та ухвалення законопроєкту про реформування Вищої ради правосуддя.

Президент Володимир Зеленський заявив, що чекає на підпис закон, який має «вбити суддівську мафію».

«Сподіваюся, що нікому не вдалося сховати в законопроєкті юридичні «міни» чи спотворити його зміст «поправковим спамом». ВККС має бути й буде сформована так, щоб у її членів не було жодних «зобовʼязань» чи «звʼязків» із так званою суддівською мафією», — написав він у Telegram.

Також він привітав рішення Ради повернути кримінальну відповідальність за навмисне ​​неподання декларації.

«Той, хто обманув громадян України, повинен не платити символічний штраф, а мати достатньо часу за ґратами, щоб добре обдумати свою поведінку», — заявив Зеленський.

  • У жовтні 2020 року Венеціанська комісія позитивно оцінила судову реформу Зеленського (законопроєкт № 3711), але з багатьма застереженнями. У Раді обіцяли прислухатися.
  • 29 червня Рада схвалила законопроєкт № 3711-д про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів при міжнародних експертах. Документ передбачає, що членів ВККС відбиратиме конкурсна комісія з шести членів, троє з яких — незалежні міжнародні експерти.