Китай заперечує шантаж України вакциною через підтримку заяви про уйгурів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Китай заперечує, що вимагав у України відмовитися від заклику до ретельнішого вивчення прав людини у китайському Сіньцзяні, погрожуючи зривом поставок вакцини від COVID-19.

Про це йдеться в заяві посольства Китаю в Україні.

«Китай не надає вакцини або інші протиепідемічні засоби іншим країнам в обмін на певну вигоду, не має жодних геополітичних цілей та не висуває жодних політичних умов [...]. Китай продовжить поставки вакцини в Україну», — сказано в заяві.

  • У вівторок, 22 червня, Канада передала до Ради з питань дотримання прав людини у Женеві заяву, в якій Китай закликають забезпечити безперешкодний доступ міжнародних спостерігачів до Сіньцзян-Уйгурського автономного регіону, де мешкають уйгури та інші національні меншини. Україна стала 45-ю державою, яка підтримала цю заяву.
  • Уже в четвер, 24 червня, Україна виключила себе зі списку держав, що підтримують заяву.
  • Associated Press з посиланням на джерела писало, що Китай попередив Київ про готовність заблокувати постачання 500 тисяч доз вакцини CoronaVac, якщо Україна не відмовиться від заклику.
  • Україна має два контракти із китайською компанією Sinovac, яка розробила вакцину від коронавірусу CoronaVac. Один із них на 1,9 мільйона доз, другий на 5,3 мільйона доз. Цим препаратом роблять щеплення в центрах масової вакцинації, яких в Україні зараз 130.