CША готують нові санкції проти Росії через отруєння Навального й будівництво «Північного потоку — 2»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Адміністрація президента США Джо Байдена продовжить впроваджувати санкції проти російських компаній, які беруть участь у будівництві газопроводу «Північний потік — 2», та готує новий пакет санкцій проти Росії через ситуацію з опозиціонером Олексієм Навальним.

Про це заявив радник американського президента з національної безпеки Джейк Салліван в ефірі CNN.

«Питання у тому, чи ми будемо безпосередньо переслідувати, використовуючи повноваження щодо санкцій, наших європейських партнерів, союзників і друзів. Президент Байден сказав: я не готовий це робити, але я готовий впроваджувати кожні 90 днів санкції проти російських організацій, що беруть участь у будівництві «Північного потоку — 2». Він це робив і продовжить робити», — запевнив радник Байдена.

Також Салліван пояснив, що США введуть санкції щодо Росії за використання хімічної зброї проти Навального, щойно зможуть «переконатися, що ми досягаємо правильної мети».

«Ми увесь час давали зрозуміти, що не будемо стримуватися від реагування — чи це інцидент з Solar Winds [масштабна кібератака через програмне забезпечення компанії-розробника], чи втручання у вибори, чи справа Навального, якщо йдеться про відповідь на шкідливу діяльність Росії», — наголосив він.

  • «Північний потік — 2» прокладають двома нитками по дну Балтійського моря. Ними російський газ повинен надходити в Німеччину через морські території РФ, ФРН, Фінляндії, Швеції та Данії. Протяжність трубопроводу становитиме понад 1,2 тисячі км, а потужність — 55 мільярдів кубометрів на рік.
  • Якщо трубопровід добудують, Росія зможе постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Через це Україна втратить доходи від транзиту газу — кілька мільярдів доларів на рік. У Кремлі запевняють, що Росія не планує відмовлятися від транзиту газу через Україну після запуску газопроводу.
  • 4 червня президент Росії заявив про завершення укладання першої нитки «Північного потоку — 2».