У день народження Гандзюк біля будівлі МВС палили фаєри

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Києві біля будівлі Міністерства внутрішніх справ пройшла акція в день народження херсонської активістки Катерини Гандзюк, яка була вбита у 2018 році. Близько 200 активістів вимагали справедливого розслідування.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

В акції брали участь ініціатива «Хто замовив Катю Гандзюк», адвокат Масі Найєм, а також активісти Сергій Стерненко і Роман Ратушний.

Учасники хотіли запитати у керівників міністерства, зокрема у міністра Арсена Авакова, про розслідування справи та дізнатися, чому досі не покарані замовники нападу, зокрема колишній голова Херсонської облради Владислав Мангер.

Активісти заявили про саботаж справи з боку Арсена Авакова та його заступника Антона Геращенка. Причетними до вбивства вони вважають колишнього керівника Національної поліції Херсонської області Артура Мерікова (міг попередити організатора) і колишнього підлеглого Мерікова Сергія Курділова (імовірно, вів слідство хибним шляхом).

Учасники акції написали на асфальті прізвища Аваков, Геращенко, Меріков, Курділов і перекреслили їх червоними смугами. У кінці вони запалили фаєри.

Зіткнень з поліцією не було. До активістів з МВС ніхто не вийшов.

  • Громадська активістка Катерина Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року після того, як трьома місяцями раніше в Херсоні її облили сірчаною кислотою. За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк затримали шістьох осіб.
  • 25 червня 2020 року Офіс генерального прокурора завершив розслідування у справі про вбивство Гандзюк.
  • Прокуратура просить для Мангера й Левіна (організатор) по 12 років вʼязниці. Обидва підозрювані заперечують свою провину. Також відомо, що сімʼя Катерини Гандзюк вимагає від Мангера і Левіна 23 мільйони гривень за моральну шкоду.