У Китаї заарештували понад 1,1 тисячі осіб за відмивання грошей через криптовалюту

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Китаї силові відомства за цей тиждень заарештували понад 1 100 осіб за підозрою у відмиванні кримінальних доходів через криптовалютні біржі. В основному йдеться про доходи від телефонного та інтернет-шахрайства, а також від грального бізнесу.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на Міністерство громадської безпеки КНР.

Міністерство заявило, що до полудня середи поліція заарештувала учасників понад 170 злочинних груп. За версією слідства, учасники груп конвертували незаконні гроші в криптовалюту, беручи за це від 1,5% до 5% комісії. Їхнім клієнтом міг бути і незаконний азартний бізнес.

Платіжна і клірингова асоціація КНР заявила, що майже 13% всіх сайтів азартних ігор підтримують віртуальні валюти, а технологія блокчейну ускладнила поліції завдання по відстеженню обігу грошей.

Водночас кількість операцій з криптовалютою значно зростає на тлі популярності біткоїна. Влада КНР для посилення контролю за обігом вже приступила до масштабної боротьби. Регулятори і галузеві органи в масовому порядку забороняють фінпослуги, повʼязані з криптовалютою, а уряд має намір обмежити майнінг біткоїна і торгівлю ним.

  • Торгівля на біржі криптовалютами є незаконною в Китаї з 2019 року — тоді на цей крок пішли, аби припинити відмивання грошей. Але люди як і раніше можуть торгувати такими валютами.
  • 18 травня 2021 роки за добу біткоїни ,Ethereum і Dogecoin значно втратили в ціні через дії Пекіну. Китай в той день заборонив фінансовим установам і платіжним компаніям надавати послуги, повʼязані з транзакціями таких валют.