Вчені Китаю знайшли у кажанів нові коронавіруси. Деякі з них схожі зі збудником COVID-19

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Вчені Китаю знайшли у кажанів нові коронавіруси. Деякі з них схожі зі збудником COVID-19

Erica Yoon / STAT

Вчені Китаю виявили низку нових коронавірусів у кажанів, один з яких, можливо, є генетично дуже близьким до SARS-CoV-2.

Про це пише CNN.

Фахівці Університету Шаньдуна збирали зразки у невеликих лісових кажанів у провінції Юньнань на південному заході Китаю в період з травня 2019 року до листопада 2020 року. Усього вдалося зібрати 24 нові геноми коронавірусу. Чотири з них подібні до SARS-CoV-2.

За словами вчених, один з нових коронавірусів – вірусний зразок під назвою RpYN06, знайдений у підковоподібного кажана (Rhinolophus cornutus), генетично дуже схожий на вірус SARS-CoV-2, який спричиняє COVID-19. На їхню думку, це свідчить про те, що схожі з нинішнім віруси продовжують циркулювати серед кажанів.

  • Президент США Джо Байден закликав розвідку подвоїти зусилля в розслідуванні причини виникнення коронавірусу і протягом 90 днів підготувати новий звіт.
  • Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) підготувала звіт про свій візит до Китаю, де її експерти намагалися встановити походження коронавірусу. Там вважають, що він передався людині від тварин. Найбільш ймовірним шляхом у ВООЗ вважають передачу коронавірусу людям від кажанів через якусь іншу тварину. При цьому зараження людей напряму від кажанів теж вважають можливим.
  • Вважається, що коронавірус уперше зʼявився на гуртовому ринку в місті Ухань у кінці 2019 року. Журналісти назвали першу людину з підтвердженим коронавірусом — це жінка, яка продавала креветки на ринку морепродуктів «Хуанань». 23 січня 2020 року Ухань став першим у світі містом, яке повністю ізолювали через спалах коронавірусу.