Байден доручив розвідці провести додаткове розслідування походження коронавірусу і протягом 90 днів надати звіт

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Байден доручив розвідці провести додаткове розслідування походження коронавірусу і протягом 90 днів надати звіт

Saeima / Flickr

Президент США Джо Байден закликав розвідку подвоїти зусилля в розслідуванні причини виникнення коронавірусу і протягом 90 днів підготувати новий звіт.

Про це повідомили у пресслужбі Білого дому.

«Невдовзі після того як я став президентом, я попросив свого помічника з національної безпеки доручити розвідувальній спільноті підготувати звіт про найбільш свіжі результати аналізу походження COVID-19», — сказав Байден.

Він зазначив, що необхідно зʼясувати, як виник COVID-19 — через передавання вірусу від тварини чи витік з лабораторії.

Водночас Байден визнав, що розвідка наразі не має достатньої інформації для остаточного висновку. За його словами, «двоє представників розвідувальної спільноти схиляються до першого сценарію [передача від тварини], а один — до другого [штучного]. Причому обидві сторони мають низький або середній рівень упевненості».

Тому американський лідер доручив спецслужбам подвоїти зусилля зі збору й аналізу інформації та представити новий звіт протягом трьох місяців. За цей час розвідка зможе отримати додаткові дані, «що дозволить наблизити нас до остаточного висновку».

  • Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) підготувала звіт про свій візит до Китаю, де її експерти намагалися встановити походження коронавірусу. Там вважають, що він передався людині від тварин. Найбільш ймовірним шляхом у ВООЗ вважають передачу коронавірусу людям від кажанів через якусь іншу тварину. При цьому зараження людей напряму від кажанів теж вважають можливим.
  • Вважається, що коронавірус уперше зʼявився на гуртовому ринку в місті Ухань у кінці 2019 року. Журналісти назвали першу людину з підтвердженим коронавірусом — це жінка, яка продавала креветки на ринку морепродуктів «Хуанань». 23 січня 2020 року Ухань став першим у світі містом, яке повністю ізолювали через спалах коронавірусу.