Глава Мін’юсту припустив, що Коломойський та Порошенко потраплять до реєстру олігархів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Глава Мін’юсту припустив, що Коломойський та Порошенко потраплять до реєстру олігархів

Палинчак Михайло / POOL

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що бізнесмен Ігор Коломойський і лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко відповідають критеріям, за якими їх можуть включити в реєстр олігархів.

Про це глава Мінюсту заявив в ефірі «Свобода слова Савіка Шустера», цитує Інтерфакс-Україна.

«У законі зазначено: якщо твій бізнес-партнер, з яким ти співвласник підприємства, є чиновником або, наприклад, народним депутатом, ти маєш вплив на політичне життя. Партнери пана Коломойського, офіційні, у Верховній Раді є, і не один, тому пан Коломойський точно потрапляє [до реєстру олігархів] […] «Європейська солідарність» усвідомлює, що їхній лідер [Петро Порошенко] теж автоматично потрапляє в реєстр, і це теж зрозуміло», — сказав Малюська.

Глава Мінʼюсту, коментуючи сам законопроєкт про деолігархізацію, заявив про наявність зарубіжних ризиків для тих, хто потрапив до реєстру. «Потрапляння в реєстр олігархів — це ніяких євробондів, ніяких світових ринків. Ніхто зі світового бізнесу звʼязуватися з олігархами, їхніми компаніями не буде. Тому будь-яка особа, яка володіє цивілізованим бізнесом, зробить усе, щоб у цей реєстр не потрапити, і відійде від політичного життя», — сказав міністр, якого цитує пресслужба відомства.

Крім того, наголосив він, законопроєкт — тимчасовий. «Протягом періоду дії закону про олігархів будуть впроваджені цивілізовані механізми, такі самі як на Заході», — наголосив він.

Що передбачає законопроєкт президента?

Президент Володимир Зеленський 2 червня подав до Верховної Ради свій законопроєкт про деолігархізацію. На сайті парламенту 3 червня оприлюднили текст проєкту.

Визначати, хто є олігархом, буде Рада національної безпеки і оборони (РНБО). Щоб людину визнали олігархом, вона повинна відповідати трьом із чотирьох критеріїв:

  • брати участь у політичному житті;
  • мати значний вплив на ЗМІ;
  • бути кінцевим бенефіціарним власником монополії;
  • вартість її активів має перевищувати $80 мільйонів.

РНБО вноситиме олігархів у відповідний реєстр, доступ до якого буде публічним. Виключатиме з цього реєстру теж РНБО.

Офіційні особи в разі розмови чи зустрічі з олігархом або його представником будуть зобовʼязані подати декларацію про контакти.

Закон щодо олігархів після набуття чинності діятиме 10 років.