«Це не те, чого очікують українці». Зеленський ветує закон про покарання за недостовірне декларування

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Це не те, чого очікують українці». Зеленський ветує закон про покарання за недостовірне декларування

Facebook / Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський ветуватиме закон про посилення відповідальності за недостовірне декларування через внесені в нього на засіданні Верховної Ради 3 червня правки.

Про це повідомляється на сайті глави держави.

«Я не допущу знищення чи послаблення електронного декларування чиновників. Підписання закону у проголосованому у Верховній Раді вигляді неможливе. Це не те, чого очікують українці, і не те, що їм обіцяв я, внісши цей законопроект на розгляд парламенту. Ми маємо встановити пропорційне та справедливе покарання за правопорушення, пов’язані з декларуванням», — заявив Зеленський.

Також він нагадав, що система електронного декларування була вимогою Європейського Союзу для запровадження безвізового режиму з Україною.

«Дотепер проводиться моніторинг цих зобов’язань, тож я не можу поставити під загрозу одне з головних досягнень на шляху до інтеграції з ЄС — безвізовий режим», — наголосив президент.

  • 3 червня Рада проголосувала у другому читанні за ініційований президентом законопроєкт № 4651. Проте нардепи схвалили правки, які дозволять декларантам не вказувати у деклараціях майно, яким володіють чи користуються їхні родичі, якщо вони не надали інформацію про нього. На думку експертів, це дозволить не декларувати коштовне майно та переписувати його на родичів.
  • Нагадаємо, 27 жовтня Велика палата КСУ визнала неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування та приховування майна. Згодом стало відомо, що КС визнав неконституційними повноваження НАЗК моніторити спосіб життя чиновників.
  • 4 грудня 2020 року Верховна Рада повернула кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації — депутати ухвалили законопроєкт, який передбачає штраф і обмеження свободи, але не тюремне увʼязнення. Тоді в НАЗК розкритикували цей документ за те, що в ньому немає пункту про позбавлення волі, і попросили Зеленського накласти вето на нього.