«Кривава повня»: жителі Землі спостерігали місячне затемнення

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Кривава повня»: жителі Землі спостерігали місячне затемнення

NASA / Flickr

У деяких місцях Землі 26 травня жителі мали змогу спостерігати рідкісне космічне явище — «Криваву повню».

Про це повідомляється у Twitter NASA.

Подібне явище відбувається раз на 6—12 років. Це — повне місячне затемнення, яке збігається з повнею і проходженням Місяцем найближчої до Землі точки орбіти. Відбиті промені Сонця створюють на Місяці темно-червоний відтінок.

Це явище могли спостерігати на заході Північної Америки, півдні Південної Америки та на сході Азії. Найкраще ж затемнення було видно з Тихоокеанського регіону, а саме з Гаваїв та Нової Зеландії.

  • На Місяці є вода — такого висновку дійшли дослідники за даними Стратосферної обсерваторії інфрачервоної астрономії (SOFIA). Спільний проєкт NASA та Німецького центру авіації та космонавтики вперше знайшов молекули води на світлій стороні супутника Землі.
  • NASA планує до 2024 року висадити на Місяць першу жінку і наступного чоловіка-астронавта, а також до 2028 року провести стаціонарне дослідження поверхні Місяця. Очікується, що отримані завдяки програмі знання є необхідними для здійснення місії з відряджання людини на Марс. У липні NASA і Японія домовилися про спільне освоєння Місяця. Також на Місяці побудують мережу звʼязку 4G.