Радник глави ОП Подоляк назвав «міжнародним тероризмом» ситуацію з рейсом Rynair у Білорусі, а Росію — організатором

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Радник глави ОП Подоляк назвав «міжнародним тероризмом» ситуацію з рейсом Rynair у Білорусі, а Росію — організатором

Кароліна Ускакович / «Бабель»

В Офісі Президента України повітряний інцидент з рейсом Афіни — Вільнюс назвали проявом міжнародного тероризму, а Росію — його головним організатором.

Про це Укрінформу повідомив радник керівника Офісу глави держави Михайло Подоляк.

«Повітряний інцидент у Білорусі з рейсом Афіни — Вільнюс — це, безсумнівно, прямий прояв міжнародного тероризму. І трактуватися даний інцидент має однозначно», — заявив Подоляк.

Він вважає, що головним організатором і вигодонабувачем примусової посадки є РФ. Радник ОП наголосив, що дії білоруської влади вимагають жорсткої юридичної оцінки.

«Мінімально це може бути «заборона на небо», ізоляція країни від прямих комунікацій з цивілізованим світом. Оптимально — прямі персональні санкції щодо авторів даного єзуїтського сценарію», — зазначив Подоляк і додав, що засобів впливу на офіційний Мінськ не так багато.

Нагадаємо, що 23 травня в аеропорту «Мінськ» затримали колишнього головного редактора опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Літак компанії Ryanair, яким він летів з Афін у Вільнюс, екстрено посадили в Мінську через інформацію про мінування, яка в підсумку не підтвердилася. Літак був уже недалеко від Вільнюсу, але повернувся на вимушену посадку в Мінськ.

Європейський Союз та США закликали Білорусь негайно звільнити Протасевича та провести міжнародне розслідування інциденту із перехопленням літака. Окрім того, ЄС заявив, що літак сів у Мінську, а не у Вільнюсі через білоруський військовий винищувач.