Виробники вакцин від коронавірусу продадуть бідним країнам 3,5 мільярда доз зі знижкою або за собівартістю

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Виробники вакцин від коронавірусу продадуть бідним країнам 3,5 мільярда доз зі знижкою або за собівартістю

picture alliance / Contributor / Getty Images

Компанії-виробники вакцини від коронавірусу Pfizer, Moderna і Johnson & Johnson заявили на саміті G20 21 травня, що у 2021—2022 роках поставлять приблизно 3,5 мільярда доз вакцини за собівартістю або зі знижкою у країни із середнім і низьким доходом.

Про це повідомляє France 24.

«Американський фармацевтичний гігант Pfizer поставить 2 мільярди доз протягом наступних 18 місяців, при цьому один мільярд — у 2021 році», — сказав головний виконавчий директор Альберт Бурла.

Генеральний директор Moderna Стефан Бансел оголосив, що поставлять до 95 мільйонів доз до 2021 року і до 900 мільйонів до 2022 року, зокрема в рамках програми COVAX.

Головний науковий співробітник Johnson & Johnson Пол Стоффелс сказав, що компанія уклала угоду із COVAX на 200 мільйонів доз у 2021 році та обговорює потенційну поставку додаткових 300—500 мільйонів доз.

У пʼятницю, 21 травня, лідери найбільших економік світу почали глобальний саміт з питань охорони здоровʼя. Там виробники ліків повинні були пообіцяти знизити ціни на вакцини для бідніших країн, щоб допомогти зупинити пандемію, а Європейський Союз — створити центри з виробництва вакцин в Африці, яка стикається з браком доз.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що у 2021 році виробники вакцин погодились поставити препарат країнам із низьким та середнім рівнем прибутку: Pfizer — мільярд доз, Johnson & Johnson — 200 мільйонів, Moderna — 100 мільйонів.