Справа Стерненка: потерпілий Щербич вперше зʼявився на апеляції — і дав свідчення проти активіста

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Справа Стерненка: потерпілий Щербич вперше зʼявився на апеляції — і дав свідчення проти активіста

Сергій Щербич.

Сергій Стерненко / Facebook

Колишній депутат Комінтернівської райради Одеської області Сергій Щербич, якого начебто викрали та катували Сергій Стерненко та Руслан Демчук, вперше приїхав на розгляд апеляції.

Про це повідомляє Суспільне та сам Стерненко у Facebook.

Щербич назвав рішення суду відправити Стерненка та Демчука до вʼязниці на 7 років «цілком справедливим та законним». Також він разом із адвокаткою виступили проти оскарження вироку.

Крім того, він підтвердив, що знайомий з фігурантами справи, але запевнив, що «неприязні до них не має». Допит відбувався з перекладачем, оскільки Щербич спілкувався російською, а Стерненко заявив, що не розуміє його.

Також потерпілий озвучив власну версію подій: напередодні викрадення 24 квітня 2015 року його запросив зустрітися Руслан Демчук. Вони нібито планувати благодійну акцію в місцевому ТРЦ, аби зібрати кошти для поранених бійців АТО. Потерпілий сказав, що мав із собою два телефони, 300 гривень, дозвіл на травматичну зброю, банківську картку та водійське посвідчення.

«Коли сів до автівки, побачив на передньому сидінні Сергія Стерненка. Ми говорили про Фонтанку, розмова тривала десь хвилин 10. Потім підсіли ще дві людини, почали мене бити. Намагався вискочити з машини, але не вийшло», — заявив Щербич.

За його словами, після цього Стерненко нібито дістав пістолет, а Демчук завів двигун та сказав Сергію стріляти в голову Щербича. Депутат запевняє, що після цього пролунало три постріли, згодом він втратив свідомість. А коли він прийшов до тями, машина вже їхала одною з центральних вулиці Фонтанки.

«Мені одягнули мішок на голову та звʼязали руки. Стерненко говорив з кимось по рації, зʼясовував, чи за ними не слідкують. Скільки саме ми їхали, не памʼятаю. Потім заїхали на якусь територію, мене кинули на асфальт та побили», — додав потерпілий.

Сам же Стерненко опублікував деякі «неточності» у свідченнях Щербича:

  • раніше він казав, що йому на голову одягали поліетиленовий мішок, а тепер заявив що тканинний;
  • у суді першої інстанції говорив, що сам подзвонив знайомому з міліції та повідомив про напад, тепер заявив, що міліція приїхала до нього сама і він нікому не телефонував;
  • повідомив, що впізнавав пістолет по фото, але у протоколі впізнання пістолету вказано, що він впізнав його наживо.

Активіст додав, що 21 травня під час розгляду апеляції буде допит експерта, який назвав стартовий пістолет одночасно і шумовим, і вогнепальним. Потім можуть відбутися допити його і Демчука, далі дебати і нарадча кімната. Після цього апеляційний суд вирішить — скасовувати вирок Стерненку та Демчуку (7 років та 3 місяця увʼязнення) чи залишати чинним.

Зазначимо, що постраждалий Щербич пʼять років не ходив на суди у своїй справі. Суд кілька разів дозволяв йому приєднуватися до засідання в режимі відеоконференції, але цього так і не ставалося. Тільки в листопаді минулого року Щербич нарешті прийшов на засідання і дав свідчення в суді. Після цього розгляд справи прискорився.