Зеленський заявив, що питання щодо ситуації на Донбасі можуть винести на Всеукраїнський референдум

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленський заявив, що питання щодо ситуації на Донбасі можуть винести на Всеукраїнський референдум

Пресслужба Офісу президента України

Президент Володимир Зеленський заявив, що на Всеукраїнський референдум одним з перших питань можуть винести ситуацію на Донбасі.

Про це він сказав 20 травня на пресконференції, приуроченої до другої річниці його інавгурації. Імовірно, мається на увазі план дій на той випадок, якщо Україні не вдасться виконати Мінські угоди на своїх умовах.

Водночас Зеленський наголосив, що в української влади є плани А, В і С щодо завершення війни.

«Щодо державного референдуму. Вважаю, це має бути найголовніше питання, яке в нас сьогодні є — ситуація на Донбасі. Я впевнений, що через деякий час, тому що в нас декілька планів — А, В, С — щодо припинення війни і повернення наших тимчасово окупованих територій і людей, ми представимо на розсуд суспільства саме референдум з такою тематикою. Це один із планів, якщо не спрацює інший», — наголосив президент.

Зеленський підкреслив, що закон про референдум дає громадянам змогу ініціювати обговорення питань, які вони вважають важливими. Водночас він зауважив, що до референдумів потрібно ставитися дуже обережно.

Також президент розповів, що на розгляд Ради незабаром буде поданий законопроєкт про місцеві референдуми.

  • Нагадаємо, 26 січня Верховна Рада ухвалила закон про Всеукраїнський референдум. Рішення підтримали 255 народних депутатів. Перед тим, 21 липня, Венеціанська комісія ухвалила «терміновий спільний висновок» щодо законопроєкту, зазначивши, що він є значним кроком уперед.
  • Ідею запровадити в Україні народовладдя президент Володимир Зеленський озвучував ще під час своєї передвиборчої кампанії. Він наголошував, що необхідно створити законодавче поле для впливу українців на владу. В одному з інтерв’ю під час кампанії він зазначив, що питання вступу України до НАТО потрібно винести на Всеукраїнський референдум.