Москва проігнорувала пропозицію провести зустріч Ради НАТО — Росія. В Альянсі заявили, що не полишають надії на спілкування

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Росія не відповіла на пропозицію Північноатлантичного альянсу провести засідання Ради НАТО — Росія.

Про це заявив голова військового комітету НАТО Стюарт Піч на засіданні начальників генштабів Альянсу 18 травня.

«Ми шкодуємо, що Росія не відповіла на нашу пропозицію про проведення засідання Ради Росія — НАТО. Але ми продовжуємо прагнути до конструктивних відносин із Росією, коли дії Росії дозволять зробити це можливим», — сказав він.

За словами Піча, чисельність російських військ поблизу України скоротилася, але «залишаються десятки тисяч [військовослужбовців], а також зброя і техніка».

«Росія продовжує свою схему дестабілізаційних агресивних дій, включно з порушеннями суверенітету і територіальної цілісності України, що тривають, а також військовою присутністю біля кордонів України», — зауважив він.

Окрім цього, голова військового комітету НАТО зазначив, що Москва продовжує спроби ввести обмеження в Чорному морі, зокрема обмежити доступ до Азовського моря через Керченську протоку.

«Ми залишаємо відкритими канали для спілкування з Росією, зокрема в Раді Росія — НАТО», — додав Піч.

  • З 22 січня 2018 року Росія не має свого представника в НАТО. Востаннє Рада Росія — НАТО засідала в липні 2019 року.
  • Президент Володимир Зеленський вважає, що вступ України в НАТО завершить війну на Донбасі. У Росії, реагуючи на цю заяву, пригрозили масштабною ескалацією на Донбасі в разі вступу.
  • Глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що на зустрічі держсекретаря США Ентоні Блінкена і президента Зеленського американська сторона повністю підтримала отримання Україною ПДЧ в НАТО, але в МЗС України не розраховують, що на саміті НАТО в червні ухвалять рішення про ПДЧ.