Єврокомісія рекомендує дозволити вʼїзд до ЄС вакцинованим мандрівникам

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Єврокомісія рекомендує дозволити вʼїзд до ЄС вакцинованим мандрівникам

Marco Verch Professional Photographer / Flickr

Європейська комісія запропонувала державам-членам ЄС послабити чинні обмеження на вʼїзд до Євросоюзу для поїздок несуттєвого характеру, зокрема туристичних.

Про це йдеться в повідомленні комісії.

«Комісія пропонує дозволити вʼїзд в ЄС з несуттєвих причин не тільки для всіх осіб, які прибувають із країн з хорошою епідемічною ситуацією, але й для всіх людей, які отримали останню рекомендовану дозу вакцини, дозволеної в ЄС», — зазначено в повідомленні.

Дозвіл може поширюватися також на вакцини, які ВООЗ вже сертифікувала для застосування в екстрених ситуаціях. Держави-члени можуть дозволити вʼїзд в ЄС тим людям, які отримали рекомендовану дозу вакцини принаймні за 14 днів до прибуття. Діти, виключені з процесу вакцинації, можуть подорожувати зі своїми вакцинованими батьками, якщо у них буде негативний результат ПЛР-тесту на COVID-19, зроблений не раніше ніж за 72 години до прибуття в ЄС.

Тепер Рада ЄС повинна розглянути пропозицію Єврокомісії. Видання «Європейська правда» звертає увагу, що Єврокомісія може лише давати рекомендації у сфері перетину кордонів. Держави-члени визначають правила в’їзду самостійно.

  • З 15 червня у країнах Європейського Союзу діятимуть санітарні сертифікати, що містять інформацію про щеплення, результати ПЛР-тестів та іншу інформацію для полегшення подорожей під час пандемії коронавірусу.
  • Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС планує дозволити в’їзд вакцинованим від коронавірусу туристам.