Сейм Литви ухвалив резолюцію на підтримку України, в якій закликав Росію «припинити агресію, провокації та пропаганду»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Сейм Литви ухвалив резолюцію на підтримку України, в якій закликав Росію «припинити агресію, провокації та пропаганду»

Сейм Литви

Сейм Литви ухвалив резолюцію із закликом до Росії припинити агресію, провокації та пропаганду проти України, а також відвести війська від українського кордону.

Про це повідомляється на сайті законодавчого органу.

«Сейм рішуче засудив неспровоковану військову агресію Російської Федерації проти України та інші агресивні односторонні дії, які грубо порушують двосторонні й багатосторонні угоди та норми міжнародного права і становлять загрозу для європейської безпеки», — наголосили в Сеймі.

Також парламент Литви закликав РФ допустити міжнародні організації, що надають гуманітарну допомогу місцевому населенню, на тимчасово окуповані території на сході України, закрити незаконні центри тримання під вартою, звільнити незаконно затриманих українських громадян, припинити паспортизацію на окупованих територіях і їхню демографічну зміну.

У резолюції Сейм закликав держави-члени Євросоюзу не підтримувати реалізацію енергетичних проєктів, які послаблюють євроатлантичну єдність, зокрема «Північний потік — 2».

Литовський парламент закликав міжнародну спільноту підтримати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, посилити адресні економічні й особисті санкції проти Росії та її представників через агресію проти України, а також координувати санкційну політику проти окремих осіб, причетних до корупції в Росії та Україні.

Водночас Україну закликали продовжити реформи, особливо в судовій системі, прокуратурі та фінансовому секторі, у боротьбі з корупцією.

За словами голови комітету із закордонних справ литовського Сейму Жигімантаса Павільоніса, ці питання стануть темою Четвертої міжнародної конференції щодо України в Вільнюсі 7—8 липня.

Окрім цього, у резолюції закликали Росію виконати свої міжнародні зобовʼязання, зокрема Мінські угоди, та запевнили, що Литва «ніколи не визнає незаконну анексію Криму Росією». Резолюцію підтримали 102 депутати, один утримався.

  • На початку березня Росія почала стягувати війська до кордону з Україною — в окупованому Криму та вздовж материкової частини. 19 квітня голова зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що Росія розмістила на кордоні з Україною і в анексованому Криму понад 150 тисяч військових. Такої кількості російських військ там не було з 2014 року.
  • Українська розвідка бачить три сценарії розвитку подій: демонстрація Росією сили, вторгнення через Крим і захоплення південних областей України, провокація на Донбасі та наступ.
  • 22 квітня міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що з 23 квітня війська Південного і Західного військових округів почнуть повертатися з південних рубежів Росії до пунктів постійної дислокації. За його словами, під час перевірки російські війська продемонстрували здатність «забезпечити надійну оборону країни».