Міністр Кулеба прокоментував заяву Путіна: Росія буде перетинати «червоні лінії» інших країн

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Міністр Кулеба прокоментував заяву Путіна: Росія буде перетинати «червоні лінії» інших країн

Брессонова Ані / УНІАН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає заяву російського президента Володимира Путіна про «червоні лінії» погрозою про те, що Росія буде порушувати норми міжнародного права.

Про це він заявив в інтервʼю Reuters.

«Я зрозумів послання президента Путіна так: “Ми будемо перетинати ваші червоні лінії, але вам не дозволено перетинати наші червоні лінії, і ми будемо визначати, де наші червоні лінії”», — сказав Кулеба.

Водночас глава МЗС зауважив, що не має інформації щодо ухвалення Росією рішення про початок військової операції проти України.

«Тож зараз воно може йти в будь-якому напрямку», — додав міністр.

Нагадаємо, напередодні в щорічному посланні до Державної думи та Ради Федерації Путін заявив, що Росія дасть «асиметричну, швидку і жорстку» відповідь на «будь-які провокації, що загрожують корінним інтересам нашої безпеки», а їх організатори «пошкодують про вчинене так, як давно вже ні про що не шкодували».

«Сподіваюсь, що нікому не прийде в голову перейти «червону лінію» щодо Росії. А де вона проходитиме — це ми будемо визначати в кожному конкретному випадку самі», — сказав російський президент.

  • На початку березня Росія почала стягувати війська до кордону з Україною — в окупованому Криму та вздовж материкової частини.
  • 19 квітня голова зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що Росія розгорнула на кордоні з Україною і в анексованому Криму понад 150 тисяч військових. Такої кількості російських військ там не було з 2014 року.
  • Українська розвідка бачить три сценарії розвитку подій: демонстрація Росією сили, вторгнення через Крим і захоплення південних областей України, провокація на Донбасі та наступ.