Електронний паспорт прирівняли до звичайного. Зеленський підписав закон

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт, який прирівнює цифрові паспорти громадянина України до паперових.

Про це повідомляє Офіс президента.

Закон набуде чинності 23 серпня 2021 року. З цього дня електронні паспорти в додатку «Дія» будуть рівноцінні паперовим і пластиковим ID-карткам.

Е-паспорти можна буде предʼявляти на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства (крім випадків перетину кордону, вʼїзду чи виїзду з тимчасово окупованої території).

Зараз цифрові паспорти можна використовувати для отримання послуг у центрах адмінпослуг, держустановах, судах, для отримання посилок на пошті, підтвердження віку в супермаркетах, для касових операцій в банках і при відкритті банківського рахунку онлайн. Також цифровий паспорт дозволяє подорожувати по Україні літаком і поїздом, заселятися в готель тощо.

Е-паспорти доступні тільки тим українцям, які мають ID-карту або біометричний закордонний паспорт.

  • Президент Володимир Зеленський заявив, що у 2021 році українські державні органи не вимагатимуть будь-які паперові довідки або витяги. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров пояснив, що цей режим почне діяти з 1 вересня 2021 року. Після цієї дати держорганам заборонять вимагати в українців паперові документи.
  • У березні премʼєр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що завдяки реєстрації на безкоштовну вакцинацію від коронавірусу українці зможуть отримати COVID-паспорта, якщо їх введуть у світі.