Україна першою у світі легалізувала електронні паспорти. Вони використовуватимуться нарівні з паперовими

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Україна першою у світі легалізувала електронні паспорти. Вони використовуватимуться нарівні з паперовими

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Верховна Рада ухвалила закон про легалізацію електронних паспортів, який дозволяє їх використання нарівні з паперовими. Україна стала першою державою у світі, яка узаконила е-паспорти.

За відповідне рішення 30 березня проголосували 302 народні депутати.

Згідно з ухваленим законом, українці зможуть за допомогою е-паспорта та е-паспорта для виїзду за кордон посвідчувати особу та підтверджувати громадянство на території країни. Електронні документи, в яких також буде вказана інформація про місце проживання та код платника податків, формуватимуть безкоштовно за бажанням особи.

Водночас наразі використання е-паспортів для перетину державного кордону та в’їзду на тимчасово окуповану територію України чи виїзду з неї не передбачається.

За даними авторів закону, ID-картками у смартфоні користуються вже приблизно 5 млн українців.

  • Нацбанк дозволив українським банкам приймати електронні документи у додатку «Дія» для проведення касових операцій.
  • Міністерство цифрової трансформації презентувало оновлений додаток «Дія 2.0.», у ньому зʼявилися одразу декілька нових послуг. Зокрема, місце реєстрації, податковий номер і можливість передавати техпаспорт на авто.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що в 2021 році українські державні органи не вимагатимуть будь-які паперові довідки або витяги. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров пояснив, що цей режим почне діяти з 1 вересня 2021 року. Після цієї дати держорганам заборонять вимагати в українців паперові документи.