Зеленський анонсував в Україні з 2021 року режим paperless. Обіцяє, що держоргани не вимагатимуть жодних паперових довідок та витягів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Президент Володимир Зеленський заявив, що в 2021 році українські державні органи припинять вимагати будь-які паперові довідки або витяги.

Про це він повідомив під час виступу на Diia Summit 5 жовтня.

«Від мене є такий невеличкий спойлер. 2021 рік стане початком входження країни у режим paperless, тобто ніяких більше паперів. Це стосується усіх державних органів і, що найважливіше, жодна державна установа не зможе вимагати жодних довідок, витягів чи інших нескінченних папірців, необхідних для отримання тих чи інших послуг», — розповів Зеленський.

Президент також зазначив, що додатком «Дія» в Україні користуються вже п’ять мільйонів громадян. Він нагадав, що процес цифровізації є складним, тому що існує багато перешкод, зокрема спротив системи та застаріле законодавство.

Згодом міністр з цифрової трансформації Михайло Федоров пояснив, що цей режим почне діяти з 1 вересня 2021 року. Після цієї дати органам заборонять вимагати в українців паперові документи.

  • Міністерство цифрової трансформації 30 липня запустило бета-тестування мобільного додатку «Дія 2.0» . У новій версії буде ідентифікація особи за штрих-кодом.
  • З 29 вересня Міністерство цифрової трансформації запроваджує у додатку «Дія» свідоцтво про народження дитини. Також туди будуть приходити штрафи за порушення Правил дорожнього руху.