«Росія пішла на посилення ескалації». МЗС України обурене закриттям Керченської протоки до осені

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Росія з 24 квітня до 31 жовтня перекриває Керченську протоку для військових і державних кораблів інших країн. Міністерство закордонних справ України назвало цей крок посиленням ескалації в морі на тлі можливого вторгнення Росії в Україну.

У своїй заяві відомство зазначає, що РФ під приводом військових навчань порушує міжнародне право й узурпує суверенне право України на прохід.

«Саме Україна наділена правами регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря. Також цей крок є грубим порушенням права на свободу судноплавства, гарантованого Конвенцією ООН з морського права. Відповідно до Конвенції, Російська Федерація не повинна перешкоджати або заважати транзитному проходу через міжнародну протоку до портів в Азовському морі», — йдеться в заяві.

Закриття протоки та перекидання військових кораблів Каспійської флотилії в регіон «говорить про продовження агресії РФ». МЗС вимагає негайно скасувати рішення та просить міжнародне співтовариство посилити тиск на Росію.

  • На тлі перекидання військ РФ до кордонів України в Чорне море зайшли військові кораблі Каспійської флотилії.
  • Керівник Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко повідомив, що в ніч на 15 квітня пʼять кораблів берегової охорони ФСБ Росії провокували три артилерійські катери України. Інцидент стався біля Керченської протоки — катери супроводжували комерційні кораблі. Росіяни пішли після попередження про застосування зброї.