Конституційний суд Молдови дозволив президенту Санду розпустити парламент

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Конституційний суд Молдови дозволив президенту Майї Санду розпустити парламент через те, що депутати вже кілька разів не змогли призначити уряд країни.

Про це пише NewsMaker.

З відповідним зверненням до суду звернулася Санду і попросила розглянути можливість розпуску парламенту, де більшість належить представникам партії колишнього президента Ігоря Додона.

Санду двічі пропонувала своїх представників на посаду прем’єра і щоразу той не набирав достатньої кількості голосів через відмову голосувати партійців Додона.

Після рішення Конституційного суду Санду повинна видати указ про розпуск парламенту і призначення дати нових виборів. Водночас наразі у Молдові діє режим надзвичайного стану через пандемію коронавірусу. Під час дії НС розпустити парламент неможливо. Режим триває до 30 травня.

  • Опозиційна кандидатка Майя Санду на президентських виборах обійшла президента Ігоря Додона, який є затятим прихильником Росії, із розривом у понад 15%. Після цього Додон підписав закон про перехід спецслужби країни — Служби інформації і безпеки — з-під контролю глави держави в підпорядкування парламенту.
  • Санду після перемоги заявила про необхідність повного виведення російських військ з території Придністровʼя. У Кремлі на це відповіли, що діалог з її попередником Додоном був «значно конструктивнішим».