Радник глави ОП Арестович: Зеленський намагався поговорити з Путіним після загибелі чотирьох військових під Шумами

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Президент України Володимир Зеленський після загибелі чотирьох військових під Шумами намагався поговорити з російським президентом Володимиром Путіним.

Про це заявив радник української делегації в Тристоронній контактній групі, радник глави Офісу президента Олексій Арестович в інтервʼю «Радіо Свобода».

«Після 26 березня, коли загинули одразу чотири військовослужбовці і двоє були поранені, президент Зеленський намагався провести консультації з усіма лідерами, враховуючи Путіна. Наскільки я знаю, хоча це більш високий рівень за мій, вдалося (треба уточнити у пресслужби президента — РС) провести переговори з Макроном і Меркель. Путін відмовив. І на наступний день була відповідна заява, що ми не бачимо, про що говорити», — сказав він.

Також Арестович наголосив, що після розмови Путіна з канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Емманюелем Макроном лідери країн видали три дуже різні заяви.

«Французька і німецька радикально відрізняються від російської. Вони збігаються фактично тільки в одному пункті — продовження консультацій на рівні політичних радників. Тобто зараз головний центр ухвалення рішень, домовленостей — це якраз рівень політичних радників», — додав він.

  • 26 березня бойовики на Донбасі обстріляли з мінометів українські позиції неподалік Шумів, унаслідок чого четверо бійців ЗСУ загинули. У штабі ООС заявили, що українські військові завдали удару у відповідь. За даними джерел «Бабеля», українські військові перевіряли власні мінні поля. Їх помітили бойовики та відкрили вогонь.
  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що через вбивство українських військових найближчим часом проведе розмови з усіма лідерами «нормандської четвірки». У Кремлі заявили, що Путін поки не планує розмову з Зеленським.
  • 30 березня канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Емманюель Макрон і президент Росії Володимир Путін провели телефонну розмову, обговоривши ситуацію на Донбасі. Лідери Франції та Німеччини зазначили, що Росія повинна взяти на себе зобовʼязання забезпечити режим припинення вогню на Донбасі.