Литва запропонує НАТО надати Україні план дій для вступу в альянс

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Литва запропонує НАТО надати Україні план дій для вступу в альянс

Utenriksdepartementet UD / Flickr

Литва запропонує союзникам по НАТО надати Україні план дій з членства (ПДЧ) в альянсі.

Про це заявив міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс, передає Інтерфакс-Україна.

«Ми повинні незабаром звернутися до колег з листом, щоб ще раз розглянути можливість надання ПДЧ Україні. Я переконаний, що НАТО могло би повторити свою пропозицію щодо надання плану дій щодо членства України, і це питання ми якраз почали узгоджувати з колегами з Балтійських держав», — додав глава МЗС.

За його словами, це стало б «сильним сигналом для Росії про те, що Україна обирає трансатлантичний напрямок, і це отримало відгук серед країн НАТО».

  • Північноатлантичний альянс (НАТО) запевняє Україну у своїй підтримці на фоні кроків Росії, що можуть призвести до ескалації ситуації в Україні. У штаб-квартирі НАТО заявили, що «пильно стежать за ситуацією». Там додали, що «дестабілізаційні заходи з боку Росії» підривають усі зусилля щодо деескалації ситуації в рамках перемирʼя, яке почало діяти в липні 2020 року.
  • З кінця березня в соцмережах публікували численні відео з російською технікою, яка нібито рухається до кордонів України. 30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак заявив, що Росія нагромаджує біля кордонів України озброєння і сили, а бойовики продовжують провокувати на активну війну.
  • Президент Володимир Зеленський вважає, що вступ України в НАТО завершить війну на Донбасі.