Голова Центру інформаційної безпеки розповіла, як будуть відслідковувати фейки Росії і чий досвід перейматимуть

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Перший рік Центр інформаційної безпеки при Міністерстві культури буде відслідковувати фейки Росії за допомогою моніторингу урядових і громадських організацій, вдаючись до детального аналізу.

Про це в інтервʼю «Бабелю» розповіла голова центру Любов Цибульська.

За її словами центр буде звертати увагу на скоординовану діяльність пропагандистів з великим охопленням. Відповідати на дрібні фейки центр не буде.

«Ми будемо брати моніторинги у тих, хто вже використовує штучний інтелект. Це «Інтерньюз-Україна», StopFake, InformNapalm, VoxCheck, «Український кризовий медіацентр», EuromaidanPress, «Тексти», «По той бік новин» — за останні сім років вони накопичили фантастичну експертизу», — сказала Цибульська.

Вона додала, що її відомство найближчим часом хоче встановити контакти з фінським центром гібридних загроз The European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats і латвійським StratCom, який з 2014 року займається стратегічною комунікацією НАТО. Для українського центру вони основні партнери.

Орієнтуватися в своїй роботі центр буде на досвід брюссельської ініціативи EU vs Disinformation, Швеції та Чехії, які активно ведуть кампанії проти російського і китайського впливу. При цьому Цибульська визнає, що процес «очищення голів» від фейків буде тривалий і не широкомасштабний.