Уперше відбір на кваліфікаційний курс українських Сил спецоперацій пройшла жінка

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Уперше військовослужбовиця пройшла жорсткий відбір на кваліфікаційний курс Сил спеціальних операцій (ССО) ЗСУ. Кандидатка пройшла виснажливу двотижневу селекцію, яка супроводжується сильними фізичними та моральними навантаженнями.

Про це повідомляє Навчально-тренувальний центр ССО.

Центр зазначає, що починаючи з 2016 року відбір вже намагалися пройти жінки, які служать у підрозділах спеціального призначення і Збройних сил, але нікому це не вдавалося.

«Незалежно від статі, щоб досягнути цієї мети, курсант має знайти в собі сили та з’єднати всеціло дух, інтелект і фізичну вправність [...]. Цей приклад жіночої нескореності остаточно утвердив рівні можливості для тих, хто готовий «опанувати всі стихії», — йдеться в повідомленні центру.

Військовослужбовиця пройшла етап «відсіювання», тепер на неї чекає більш глибока підготовка.

  • Сили спецоперацій були створені у 2016 році. Їхні завдання — проведення спецрозвідки, психологічних операцій та рейдів, знищення груп противника малими загонами, диверсії, антитерористична діяльність. Фактично ССО можуть займатися створенням агентурних мереж, підготовкою до переворотів і поваленням режимів. ССО — це насамперед елітний рід військ.
  • 26 червня 2019 року 140-й центр Сил спеціальних операцій Збройних сил пройшов сертифікацію як підрозділ SOF (сил спеціальних операцій НАТО), склавши іспити в Литві. Уперше в історії сертифікацію зміг пройти підрозділ країни, яка не є членом Альянсу.