В Індії бойовики-комуністи атакували урядові сили та вбили 22 співробітників служб безпеки

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

В Індії відбулися бої між урядовими силами та повстанськими комуністичними групами — внаслідок зіткнення загинули щонайменше 22 співробітники служб безпеки, а кілька десятків дістали поранень. Про це повідомляє CNN.

У неділю в центральному штаті Чхаттісгарх сили безпеки проводили операцію проти маоїстів, відомих в Індії як наксаліти — цей рух багато років конфліктує з урядом і атакує його представників у спробі захопити владу.

«Мої думки з сімʼями загиблих під час боротьби з маоїстами в штаті Чаттісгарх. Жертви хоробрих мучеників ніколи не будуть забуті», — заявив з приводу урядових втрат премʼєр-міністр Індії Нарендра Моді.

Зазначається, що маоїстські групи активні в основному в центральних регіонах країни, заселених племенами. Подібні напади — звичайне явище для Індії. Наксаліти активні з 1960-х років, однак сучасні повстанці розпочали свою активність з двохтисячних.

Колишній прем’єр-міністр Манмохан Сінгх назвав добре озброєні та навчені комуністичні угруповання найбільшою загрозою для безпеки країни. З 2010 року внаслідок їхньої активності було вбито понад 2 тисячі людей.

У 2017 році маоїсти атакували урядові сили та вбили 25 службовців, а через два роки напали на виборчу дільницю, а також спалили автомобіль, на якому рухались до дільниці чиновники — людей попередньо вивели.

За даними МВС Індії, у 2019 році повстанці так чи інакше проявляли активність в 11 штатах. У відповідь на акції наксалітів урядові сили розгорнули репресії, які розкритикували за жорстокість і низку зловживань, однак заходи продемонстрували ефективність і знизили рівень загрози.

Прапор наксалітів у одному з сіл центрального штату Телангана.

Shreyans Bhansali / Flickr

CNN зазначає, що сільські мешканці, які проживають на територіях, контрольованих бойовиками, відрізані від індійської економіки. Багато з них побоюються як повстанців, що можуть забрати дітей для військової підготовки, так і уряду, який проводить жорстокі рейди по селах.

У 2017 році мешканці одного з сіл штату Чхаттісгарх заявили кореспонденту телеканалу, що змушені платити податки маоїстам і стикаються з жорстоким поводженням з їх боку. При цьому в разі сплати цих податків уряд може вважати селян прибічниками повстанців.

У 2010 році Індія офіційно оголосила наксалітів терористами. Уряд неодноразово застосовував проти них військову силу, однак не досягнув значних успіхів. Самі наксаліти відмежувалися від Китаю ще в 1970-х роках, утворивши власну, самобутню версію маоїзму. Вони вважають себе захисниками бідних прошарків суспільства та заявляють, що борються з корумпованою владою, що пригноблює селян.

  • В Індії пів року тривали протести фермерів. Люди вимагали від уряду скасування трьох нових законів, які передбачають ліквідацію посередництва і підвищення доходів фермерів — їм нададуть можливість продавати свою продукцію на комерційному ринку в будь-якій точці країни. Протестувальники вважають, що на ділі ці закони дають великий вплив перекупникам і загрожують незалежності селянських господарств.
  • 26 січня 2021 року на мітинг у Нью-Делі вийшли сотні тисяч фермерів. Зіткнення почалися після того, як колони протестувальників відхилилися від узгодженого з правоохоронцями маршруту. Фермери змогли зайняти Червоний форт і намагалися штурмувати будівлю поліції.