В Індії тисячі фермерів, які протестують проти реформи, захопили всесвітньо відомий Червоний форт: десятки постраждалих

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
В Індії тисячі фермерів, які протестують проти реформи, захопили всесвітньо відомий Червоний форт: десятки постраждалих

Nemichandra Hombannavar / Unsplash

В Індії тисячі фермерів протестують проти сільськогосподарських реформ. Учасники акцій протесту у День республіки 26 січня прорвали барикади й увірвались до Червоного форту — памʼятник архітектури XVIІ століття. Внаслідок інциденту один протестувальник загинув, десятки постраждалих — як з боку учасників акції, так і з боку правоохоронців.

Про це повідомляють Reuters та The Guardian.

Тисячі фермерів та селян протестують в Індії вже протягом шести місяців. Акції відбуваються у районах столиці Делі, а також в інших регіонах. Люди вимагають від уряду скасування трьох нових законів, які передбачають ліквідацію посередництва і підвищення доходів фермерів — їм нададуть можливість продавати свою продукцію на комерційному ринку в будь-якій точці країни. Протестувальники вважають, що на ділі ці закони дають велику владу перекупникам і загрожують незалежності селянських господарств.

Без протестів не обійшлося й у День республіки — 26 січня. Десятки тисяч аграріїв зібралися в Делі, щоб висловити невдоволення премʼєр-міністром Нарендра Моді і його реформою. Вони вийшли на тракторах та конях на дозволену маніфестацію, але потім відхилилися від узгодженого маршруту, прорвали оточення і захопили Червоний форт.

Як повідомляють очевидці, протестувальники піднялися на вали і стіни фортеці, а деякі навіть полізли на флагшток, щоб зняти прапор Індії, урочисто піднятий вранці премʼєр-міністром країни на честь Дня республіки. Пізніше поліції вдалося витіснити фермерів з форту.

«Ми протестуємо останні шість місяців, але уряд не спромігся нас вислухати. Наші предки кілька разів в історії штурмували цей форт. Це був сигнал уряду, що ми можемо зробити це знову, якщо не виконають наші вимоги», — заявив один з фермерів.

Внаслідок інциденту один учасник акції загинув, десятки поліцейських та демонстрантів отримали поранення. Після цього у деяких частинах Делі були проблеми з мобільним інтернетом, влада закрила деякі станції метро, аби запобігти новим заворушенням.

У своїй заяві поліція Делі звинуватила тих, хто відхилився від узгоджених маршрутів, в «насильстві і руйнуванні». Організатор протесту також засудив їх: «Ми також засуджуємо і шкодуємо про небажані і неприйнятні події, які відбулися сьогодні, і відмежовуємося від тих, хто бере участь в таких діях».

У сільському господарстві зайнято близько половини населення Індії, що налічує 1,3 мільярда осіб, і заворушення серед приблизно 150 мільйонів землевласників турбують уряд. Девʼять раундів переговорів з профспілками фермерів не привели до припинення протестів. Люди вимагають скасування законів.