У Києві та Чернігівській області через карантин перенесли пробне ЗНО

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Києві та Чернігівській області через обмеження руху громадського транспорту пробне Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) перенесли на 24 квітня.

Про це повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО).

«Через припинення руху громадського транспорту, що унеможливлює доїзд зареєстрованих учасників, а також педагогічних працівників, залучених до проведення зовнішнього оцінювання, пробне ЗНО в Києві та Чернігівській області буде перенесено на 24 квітня», — йдеться в повідомленні.

Водночас в УЦОЯО наголосили, що в інших регіонах України пробне ЗНО відбудеться, як і було заплановано, 10 квітня.

Також зазначається, що незалежно від того, коли саме людина проходить оцінювання, для неї буде доступна можливість завантажити тестові зошити з будь-яких навчальних предметів із переліку та пройти тестування вдома.

«Учасники, які проходитимуть оцінювання 10 квітня, зможуть внести свої відповіді на завдання всіх тестів пробного ЗНО до цього сервісу 10—14 квітня. Учасники з Києва і Чернігівської області зможуть внести свої відповіді на тест, на який вони були зареєстровані, з 24 до 28 квітня (після проходження оцінювання)», — додали в центрі.

Результати пробного ЗНО (за шкалами 1—12 балів, 100—200 балів) буде розміщено в особистих кабінетах усіх учасників оцінювання до 30 квітня.

«Відеокоментарі до завдань тестів будуть доступні уже 11 квітня, однак ми просимо тих учасників, які проходитимуть оцінювання пізніше, до 24 квітня утриматися від ознайомлення з матеріалами тестів, на які вони були зареєстровані. Це важливо, щоб отримати максимальний ефект від проходження тестування в аудиторії та якнайкраще зрозуміти, на що очікувати під час основної сесії ЗНО», — зауважили в УЦОЯО.

  • Цього року для пробного тестування учасник може вибрати лише один з 12 предметів, які складають на ЗНО: українська мова, українська мова і література, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська, іспанська, німецька та французька мова.
  • Також цього року дещо зросла вартість тестування. У Міносвіти це повʼязують зі зменшенням очікуваної кількості тестувань і збільшенням оплати праці педагогів. Вартість у регіонах коливається від 195 до 255 гривень.
  • Верховна Рада 29 січня ухвалила постанову про виплату премій 30 найкращим випускникам за результатами Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).
  • Президент Володимир Зеленський також запровадив президентську стипендію в розмірі 10 тисяч гривень 250 учасникам ЗНО із найкращими результатами та разову премію переможцям всеукраїнських шкільних і міжнародних олімпіад.