Президентські стипендії та премії школярам: хто і скільки отримає

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

В Україні учасники Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) будуть отримуватимуть щомісяця президентську стипендію в розмірі 10 тисяч гривень, переможці всеукраїнських шкільних олімпіад — разову премію у 20 тисяч гривень, а переможці міжнародних олімпіад — 100 тисяч гривень.

Відповідний указ підписав президент України Володимир Зеленський, повідомив він у своєму влозі.

За словами Зеленського, буде передбачено 250 стипендій за результатами ЗНО для 10 школярів з найкращими результатами з кожного регіону України. Водночас отримати гроші зможуть лише ті, хто вступатиме до українських вишів.

«Кожен із цих учнів буде отримувати стипендію — 10 тисяч гривень щомісяця. Тобто загалом 120 тисяч за рік кожен», — уточнив президент.

Окрім цього, передбачено разові премії для переможців всеукраїнських шкільних (по 20 тисяч гривень кожному) і міжнародних (по 100 тисяч гривень) олімпіад.

«Щомісячні стипендії від президента переможці всеукраїнських і міжнародних олімпіад також отримують, це вже діє», — додав Зеленський.

Також президент пообіцяв виділяти щороку президентські гранти для здобуття вищої освіти за кордоном — у вишах США, Великої Британії, Німеччини, Франції, Канади, Японії, Китаю, Південної Кореї тощо. Однак обов’язковою умовою для їх отримання буде повернення в Україну та робота на державній службі протягом трьох років після здобуття диплома.

Наразі уряд готує порядки нарахувань стипендій та премій.