У Росії поки передумали блокувати Twitter, але будуть надалі уповільнювати роботу соцмережі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Videvo

Роскомнагляд вирішив замість повного блокування соцмережі Twitter на території Росії продовжити термін уповільнення роботи соцмережі — попередньо, до 15 травня. Російська влада вимагає, щоб саме до цього часу Twitter видалив решту забороненого контенту.

Про це повідомляє РБК, посилаючись на пресслужбу Роскомнагляду.

Відмовитися від блокування соцмережі в російському відомстві вирішили після того, як «компанія Twitter уперше ухвалила рішення змінити принципи і швидкість роботи власної служби модерації на території Росії та видалити у звʼязку з цим значну частину забороненого контенту».

У Роскомнагляді стверджують, що після того, як влада уповільнила роботу соцмережі в Росії, Twitter видалила близько 1,9 тисячі з понад 3 тисяч заборонених у країні матеріалів із дитячою порнографією, пронаркотичним і суїцидальним контентом.

Крім того, адміністрація Twitter стала швидше видаляти заборонений матеріал — із 650 нових посилань уже видалила близько 580. Середній час видалення становить 81 годину, додають у Роскомнагляді та нагадують, що за російськими законами соцмережі повинні видаляти заборонену інформацію протягом 24 годин.

У відомстві резюмували, що дотримання законодавства з боку Twitter дозволить «зняти заходи щодо уповільнення трафіку та виключити блокування роботи сервісу в Росії».

Зазначимо, роботу Twitter почали уповільнювати з 10 березня, на першому етапі обмеження торкнулися всіх мобільних пристроїв і 50% стаціонарних. Цей механізм передбачає уповільнення передачі фото- і відеоконтенту, без обмеження передачі текстових повідомлень. У ЗМІ зазначають, що це перший такий випадок у Росії.

  • Twitter не єдина соцмережа, яка відмовлялася видаляти контент на вимогу Роскомнагляду. 5 березня за це оштрафували соцмережі «Одноклассники» на 4 мільйони рублів ($54 тисячі) і «ВКонтакте» — на 1,5 мільйона рублів ($20,1 тисячі).
  • Нагадаємо, 1 листопада 2019 року в Росії набули чинності зміни до законів «Про звʼязок» і «Про інформацію», які передбачають створення ізольованого інтернету. За новим законом, увесь трафік у Росії має проходити через спеціальні точки обміну, які будуть зафіксовані в окремому реєстрі Роскомнагляду.